از تحقیق درباره شرکتی که قرار است با شما مصاحبه کند گرفته تا رسیدگی به سوالات و نکات کلیدی در جلسه مصاحبه، هر نکته مهمی که برای یک مصاحبه شغلی موفق نیاز دارید، در این مقاله وجود دارد! پس مطمعن شوید که تمامی نکات را تا پایان مقاله با دقت مطالعه می کنید و در مصاحبه شغلی خود از آن ها استفاده خواهید کرد!
- 1. درباره صنعت و شرکت تحقیق کنید
- 2. نقاط قوت خود و دلایلی که چرا این شغل را می خواهید را روشن کنید
- 3. نگرانی ها و ملاحظات مصاحبه کننده را پیش بینی کنید
- 4. برای مصاحبه شغلی موفق، خود را برای سوالات متداول مصاحبه آماده کنید
- 5. سوالات خود را برای مصاحبه کننده آماده و فهرست کنید
- 6. تمرین، تمرین و تمرین کنید!
- 7. در ۵ دقیقه اول در مصاحبه شغلی موفق شوید!
- 8. طرف مصاحبه کننده باشید
- 9. در مصاحبه کاری خود قاطع و مسئولیت پذیر باشید
- 10. آمادگی پاسخگویی به هر سوالی را داشته باشید. هر سوالی!
- 11. نقاط قوت خود را روشن کنید
- 12. مثبت اندیش باشید
- 13. با یک نکته مثبت جلسه را ببندید!
- 14. یک نسخه کپی از رزومه خود در جلسه مصاحبه به همراه داشته باشید
- 15. نگران این نباشید که مصنوعی و از پیش آماده به نظر بیایید!
- 16. نهایت استفاده را از “از خودت برایمان بگویید” ببرید!
- 17. زبان بدن فراموش نشود!
- 18. خود را برای یک مصاحبه رفتار محور آماده کنید
- 19. یادداشت تشکر و قدردانی بفرستید
- 20. تسلیم نشو!
آیا می خواهید سر کار مورد علاقه خود بروید و می خواهید یک مصاحبه شغلی موفق داشته باشید؟ این 20 نکته طلایی را دنبال کنید و قطعا موفق خواهید شد:
1. درباره صنعت و شرکت تحقیق کنید
یک مصاحبه کننده، ممکن است از شما سوالاتی درباره موقعیت شرکت خود، فعالیت و صنعت شرکت، رقبای حوزه مشترک و… بپرسد و دیدگاه شما را مد نظر قرار دهد. پس بهتر است که در مورد شرکت و همچنین فعالیت و صنعت آن، تحقیقاتی کنید و همچنین شرکت های دیگر در آن حوزه را زیر نظر بگیرید تا در مصاحبه خود موفق باشید.
2. نقاط قوت خود و دلایلی که چرا این شغل را می خواهید را روشن کنید
حداقل 3 تا 5 مورد از نقاط قوت خود را برای یک مصاحبه شغلی موفق آماده کرده و در ذهن داشته باشید. مثلا در قسمتی از مصحابه بگویید که “من توانایی خوبی در برقرار کردن ارتباط یا متقاعد کردن دیگران دارم”. همچنین ممکن است از شما پرسیده شود که چرا این شغل را انتخاب کرده اید؟
خود را برای چنین سوالی آماده کنید. به او بگویید که حقوق و مزایای این کار برای من عالی است، یا این که در انجام دادن این کار علاقه و اشتیاق فراوانی دارید. چرا که اگر مصاحبه کننده متوجه شود که شما در این زمینه شغلی اشتیاقی ندارید، قطعا در تصمیم گیری های او برای استخدام تاثیر منفی خواهد گذاشت.
3. نگرانی ها و ملاحظات مصاحبه کننده را پیش بینی کنید
همیشه تعداد کاندیدا ها برای استخدام، بیشتر از فرصت های شغلی است! بنابر این، مصاحبه کننده ها همیشه به دنبال راه ها و چالش هایی هستند که افراد را غربال گری کنند. راه یک مصاحبه کاری موفق در این زمینه، این است: خود را جای مصاحبه کننده بگذارید و سوالاتی که ممکن است از شما پرسیده شود را از قبل، از خود بپرسید! چه دلایلی وجود دارد که ممکن است من استخدام نشوم؟(من این توانایی را ندارم، من این مدلی نیستم، من نمی توانم این کار را بکنم و…)
سپس برای خود یک دفاعیه آماده کنید و به این سوالات پاسخ دهید: من می دانم که شما ممکن است به این فکر کنید که من توان انجام {…} کار را ندارم، چون {…} اما باید بدانید که من در {…} توانایی بالایی دارم و جای هیچ نگرانی نیست! (جاهای خالی را با مواردی که در موقعیت شما ممکن است پیش بیاید پر کنید)
4. برای مصاحبه شغلی موفق، خود را برای سوالات متداول مصاحبه آماده کنید
هر کتاب، مقاله یا وبسات “چگونه مصاحبه کنیم” بیش از صد ها سوال متداول که ممکن است در یک مصاحبه شغلی از افراد پرسیده شود را شامل می شوند! شاید از خود بپرسید مگر چقدر یک مصاحبه کاری طول می کشد که این همه سوال وجود دارد؟ چگونه برای یک مصاحبه شغلی موفق آماده شوم؟
جواب ساده است! یک لیستی از این سوالات، متناسب با شغلی که می خواهید انتخاب کنید یا شرکتی که قرار است با آن مصاحبه کنید برای خود تهیه کنید و راجع به تمامی این سوالات از قبل فکر کنید. سوالاتی مربوط به تخصص، تحصیلات، سن، و اطلاعات فردی، دوره هایی که گذرانده اید و… را با خود مرور کنید و پاسخ این سوالات رایج را برای یک مصاحبه کاری موفق، آماده سازید!
5. سوالات خود را برای مصاحبه کننده آماده و فهرست کنید
با چند سوال هوشمندانه برای مصاحبه کننده که دانش شما از شرکت و همچنین، میزان جدی و مصمم بودن شما را نشان دهد، در مصاحبه حضور پیدا کنید. همیشه مصاحبه کنندگان در انتها یا ابتدا، از شما می پرسند که “آیا سوالی دارید؟” تعداد سوالات شما مهم نیست اما حداقل یک یا دو سوال برای خود آماده کنید. اگر در جواب این سوال بگویید “نه، سوال خاصی ندارم” ممکن است آن ها به این نتیجه برسند که شما، آن قدر ها هم برای این کار یا شرکت جدی و مصمم نیستید، یا اشتیاقی به همکاری ندارید.

یکی از بهترین سوالاتی که می توانید در یک مصاحبه شغلی موفق بیان کنید این است: “اگر قرار بود کاندیدای این موقعیت کاری را خودتان از ابتدا طراحی کنید، آن وقت او چه ویژگی هایی داشت؟” یا مثلا “به نظر شما، شخصی که ایده آل و مناسب این موقعیت شغلی باشد، چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟”
6. تمرین، تمرین و تمرین کنید!
یک نکته مهم در مورد یک مصاحبه شغلی و کاری موفق، این است که به این سوال یک پاسخ قاطع دهید: “چرا ما باید شما را استخدام کنیم؟” این یک چالش بزرگ است که بتوانید جواب چنین سوالاتی را با اعتماد به نفس کامل، قاطع و با صدای بلند بیان کنید. ممکن است برای اولین بار که آن را مطرح می کنید، صدای شما بلرزد یا قاطعیت لازم را نداشته باشید؛ هرچقدر هم که پاسخ در ذهن شما آماده باشد و روی جواب دادن تسط داشته باشید! حرف هایی که قرار است بزنید ده ها و ده ها بار تکرار کنید تا به تسلط و اعتماد به نفس کامل برسید.
“اما” زمان تمرین، روی صحنه مصاحبه یا پشت میز روبروی مصاحبه گر نیست!!! حتما قبل از مصاحبه تمرین کنید. شاید بپرسید که چطور باید تمرین کنم؟ به سادگی! از دو نفر از دوستان خود بخواهید که بیایند، یک نفر مصاحبه گر، یک نفر کاندیدای استخدام و دیگری ناظر مصاحبه و صحبت های شما که بازخورد دریافت کند. حال نقش های خود را عوض کنید و تمرین کنید. چندین بار این کار را تکرار کنید تا شما از بیرون نیز بازخورد یک مصاحبه کاری موفق را دریافت کنید.
همچنین بهتر است از مصاحبه تمرینی خود فیلم یا صوت تهیه کنید تا نقاط ضعف و نقاط قوت خود را ساده تر بررسی و تحلیل کنید و روی آن ها وقت بگذارید. اگر هم کسی نیست که به شما کمک کند، ساده ترین کار، تمرین جلوی آینه است و ضبط ویدیو از خودتان!
7. در ۵ دقیقه اول در مصاحبه شغلی موفق شوید!
برخی از بررسی ها نشان می دهد که مصاحبه کنندگان، در همان 5 دقیقه اول مصاحبه، تصمیم اصلی خود را در مورد کاندیدا ها می گیرند و زمان باقی مانده مصاحبه، به دنبال دلایلی هستند که تصمیم خود را نهایی کنند! پس در این 5 دقیقه طلایی، چه کار هایی می توانید انجام دهید تا از این دروازه عبور کنید؟! با انرژی و اشتیاق فراوان وارد شوید و از مصاحبه کننده بابت وقتی که می گذارد قدردانی کنید! این نکته را به خاطر داشته باشید که ممکن است مصاحبه کننده در آن روز، تعداد زیادی مصاحبه کاری انجام داده باشد و خسته و بی حوصله باشد! پس با انرژی وارد شوید و یک فضای مثبت یجاد کنید تا یک مصاحبه شغلی موفق و عالی داشته باشید.
8. طرف مصاحبه کننده باشید
اکثر مصاحبه کنندگان شغلی، جبهه خاصی نسبت به کاندیدا ها و مصاحبه دارند. کسانی که به مصاحبه آمده اند، در طول این گفت و گو، سعی می کنند که پیشنهادی از مصاحبه گر دریافت کنند و او را به هر طریقی شده متقاعد کنند که وی را استخدام کند. و در طرف دیگر مصاحبه کننده جبهه خود را حفظ می کند. تنها کاری که برای یک مصاحبه موفق شغلی در این زمینه باید انجام دهید، این است که این طناب کشی را به یک رابطه دوستانه ای تبدیل کنید که هردوی شما در یک جبهه هستید!
برای مثال می توانید بگویید: “من خیل خوشحال هستم این شانس رو دارم که در مورد شرکت شما اطلاعاتی رو دریافت کنم و به شما نیز اطلاعاتی را از خودم بگویم تا در نتیجه متوجه شویم که می توانیم همکاری خوبی داشته باشیم یا خیر!” بدترین اتفاقی که می تواند بیفتد، این است که در شغلی استخدام شوی که اصلا مناسب تو نیست! در این صورت، هیچ کس در این بین رضایت نخواهد داشت.
9. در مصاحبه کاری خود قاطع و مسئولیت پذیر باشید
ممکن است برای این که رسم ادب را به جای بیاورید، در طول مصاحبه بیش از حد منفعل باشید و هیچ صحبتی نکنید. این یک اشتباه است! ادب با انفعال بسیار متفاوت است. مصاحبه شغلی، مانند هر گفت و گوی ساده دیگری است. مانند رقصی دو نفره که هر دوطرف در کنار یکدیگر حرکات موزون انجام می دهند! سعی کنید مکالمه دوطرفه داشته باشید و قاطعانه از خودتان بگویید. یک گوشه ننشینید تا از شما در مورد استعداد ها و موفقیت هایتان سوال کند! مطمعن شوید که تمام نقاط قوت و توانایی های کلیدی خود را به او می گویید. آن هم قاطع و مصمم!
10. آمادگی پاسخگویی به هر سوالی را داشته باشید. هر سوالی!
بسیاری از مصاحبه کنندگان ممکن است سوالاتی شخصی در مورد نژاد، سن، جنسیت، مذهب، تمایلات جنسی و این گونه سوالات را از شما بپرسند که البته این سوال ها نامتعارف و حتی در برخی از مناطق غیرقانونی است! اما به هر حال ممکن است با یک یا دو مورد از این گونه سوالات روبرو شوید. در این صورت می توانید به دو روش پاسخ دهید: “من ارتباطی بین درخواست کارم با سوالی که پرسیدید نمی بینم!” یا این که می توانید سوال (مثلا در مورد بچه دار شدن) او را پاسخ دهید اما در انتها اضافه کنید: “اگر بابت تعهد و ماندگاری بنده در شغلم می پرسید، باید بگویم که صادقانه به شغلم متعهد هستم و هیچ گونه بی تعهدی از من نخواهید دید”

11. نقاط قوت خود را روشن کنید
اگر یک درخت، در یک جنگل سقوط کند و کسی آن جا نباشد تا صدایش را بشنود، آیا صدایی تولید شده است؟ مهم تر از آن، اگر در یک مصاحبه شغلی، نقاط قوت خود را بیان کنید و مصاحبه کننده آن ها را متوجه نشود، آیا امتیازی کسب کرده اید، خب مشخص است؛ نه! پس نقاط قوت و تخصص خود را در بین داستان ها و مکالمات طولانی مدت دفن نکنید و سعی کنید در همان ابتدا، آن ها را بیان کرده و سپس مثال برای آن بزنید!
12. مثبت اندیش باشید
هیچ کس از یک انسان غر غرو خوشش نمی آید!!! پس در طول مصاحبه، به تجریات منفی خود فکر نکنید یا اینکه از آن ها صحبت نکنید. حتی اگر مصاحبه گر از شما پرسید، چه چیزی در شغل قبلی شما باعث آزار شما بود، یا این که چه چیزی در دوره های قبلی شما برای شما بد بود، سعی کنید طوری جواب دهید که جمله شما گله آمیز و منفی نباشد. به جای این که راجع به شرایط بد قبلی گلایه کنید، این طور بگویید: “به هرحال در کنار نکات منفی، چیز هایی که می خواستم به دست آوردم” یا “با این که دوره سختی بود اما این واقعیت را دوست داشتم که {…}” با این کار قطعا یک مصاحبه شغلی موفق خواهید داشت.
13. با یک نکته مثبت جلسه را ببندید!
فروشنده ای را تصور کنید که نزد شما آمده و محصول خود را به شما معرفی می کند، سپس در پایان از شما تشکر می کند و می رود. به نظر شما چه اشتباهی مرتکب شد؟ بله درست است! او از شما نخواست تا محصولش را امتحان کنید یا بخرید! اگر در پایان مصاحبه، واقعا حس می کنید که آن شغل را دوست دارید، آن را از مصاحبه کننده بخواهید. به او بگویید که قبل از حضور در مصاحبه، هیجان زده بودید و الان نیز هیجان زده تر هستید و سعی کنید او را متقاعد کنید تا آن جا مشغول به کار شوید. با این کار یک مصاحبه شغلی موفق خواهید داشت و اگر مصاحبه گر بین شما و یک نفر دیگر بخواهد انتخاب کند، قطعا شما در اولویت هستید!
14. یک نسخه کپی از رزومه خود در جلسه مصاحبه به همراه داشته باشید
در هر مصاحبه ای که حضور پیدا می کنید، یک نسخه کپی از رزومه خود به همراه داشته باشید! اگر مصاحبه کننده به هر دلیلی رزومه شما را همراه نداشته باشد یا آن را جا گذاشته باشد، با این کار او را خجالت زده خواهید کرد! همچنین این دور اندیشی شما را می رساند که در جلسه یک مصاحبه شغلی موفق، می تواند نکته مثبتی برای شما باشد. علاوه بر این در زمان نیز صرفه جویی می شود.
15. نگران این نباشید که مصنوعی و از پیش آماده به نظر بیایید!
برخی از افراد نگران این هستند که هنگام مصاحبه شغلی، اگر پاسخ های خود را تکرار کنند، در طول مصاحبه، مصنوعی و از پیش آماده به نظر بیایند. نگران این موضوع نباشید. اگر خوب آماده شده باشید، در طول مصاحبه منعطف و با وقار به نظر می رسید.
16. نهایت استفاده را از “از خودت برایمان بگویید” ببرید!
بسیاری از مصاحبه کنندگان، جلسه را با همین سوال شروع می کنند. از خودت برایمان بگو! چگونه باید به این سوال پاسخ داد؟ شما می توانید از محل تولد، شغل پدر مادر خود، تعداد خواهر برادر، حیوانات خانگی خود و… صحبت کنید؛ اما آیا مصاحبه کننده قرار است نوع حیوان خانگی شما را یادداشت کند؟! بهترین حالت پاسخ این سوال به این صورت است: “مشخص است که من می توانم موارد بسیاری را بگویم، و اگر موردی را از جا انداختم، بهم بگویید. اما من فکر می کنم مهمترین مواردی که می خواهید از من بدانید، این چند مورد هستند:(نقاط قوت خود را بیان کنید) اگر مایل باشید، می توانم در مورد هرکدام توضیح بیشتری هم بدهم. (مصاحبه کننده می گوید حتما، ادامه بده!) سپس درباره نکات مثبتی که از خودتان گفتید، بیشتر توضیح دهید”
با این استراتژی، می توانید 10 الی 15 دقیقه اول مصاحبه را بر روی نقاط قوت و توانایی و تخصص متمرکز کنید! سوال “از خودت بگو” یک فرصت طلایی برای داشتن یک مصاحبه کاری موفق است!
17. زبان بدن فراموش نشود!
لباس مناسب و رسمی بپوشید، تماس چشمی خوب برقرار کنید و به سقف و در و دیوار نگاه نکنید! محکم دست بدهید، حالت بدن خود را حفظ کنید(شانه ها را به عقب ببرید و سر خود را بالا بگیرید)، واضح و رسا صحبت کنید و از عطر و ادکلن استفاده نکنید؛ چرا؟ چون ممکن است فضای جلسه مصاحبه، یک فضای بسته و بدون تهویه مناسب باشد و بوی عطر شما، مصاحبه کننده را اذیت کند.
18. خود را برای یک مصاحبه رفتار محور آماده کنید
یکی از رایج ترین مصاحبه های امروزی، این است که از شما بپرسند در موقعیت های حساس و خاص، چه رفتاری از خود نشان می دهید یا این که از تجربیات شما در چنین موقعیتی می پرسند. چرا که تصمیم گیری و نشان دادن رفتار درست در موقعیت های حساس شرکت، از نظر مدیران بسیار مهم است. برای داشتن یک مصاحبه شغلی موفق در چنین موقعیتی، باید از قبل خود را آماده کرده و چند نمونه از این رفتار ها و تصمیم ها را در ذهن داشته باشید. می توانید موقعیت های پیش آمده خود را به صورت داستان تعریف کنید.
19. یادداشت تشکر و قدردانی بفرستید
بعد از هر مصاحبه، یک یادداشت تشکر بنویسید. می توانید به صورت دست نوشته این کار را انجام دهید یا این که به صورت ایمیل ارساد کنید. در این یادداشت می توانید از بحث هایی که بین شما و مصاحبه کننده بوده بنویسید. مثلا: “بنده از آن قسمت از حرف های شما که گفتید… بسیار هیجان زده شدم”
20. تسلیم نشو!
اگر فکر می کنید که در یک مصاحبه کاری، خراب کرده اید یا عملکرد خوبی نداشتید، تسلیم نشوید! اگر واقعا میل به همکاری با آن ها را دارید، ایمیل ارسال کنید یا تماس بگیرید و به آن ها بگویید که در برقراری ارتباط و مصاحبه ضعیف بوده اید، سپس مجددا از توانایی های خود بگویید و سعی کنید آن ها را متقاعد کنید که مناسب این شغل هستید. عملکرد این استراتژی، بستگی به بیان شما و شرکت هدف دارد. قطعا نمی شود گفت که همیشه پاسخگو است اما سعی نکردن، احتمال برد شما را به صفر می رساند. تسلیم نشوید و تیر آخر را رها کنید!
برای دریافت هرگونه مشاوره و راهنمایی در مورد شروع کسب و کار خود، می توانید به شرکت طراحی سایت لومینا یه سر بزنید!