زبان های برنامه نویسی متعددی برای طراحی سایت وجود دارند و انتخاب را برای توسعه دهندگان سخت کرده اند. در این مقاله به بررسی ویژگی های پایتون و طراحی سایت با پایتون و به معرفی دو فریمورک جنگو (Django) و فلسک (Flask) خواهیم پرداخت.
با توجه به پیچیدگی ها و سختی هایی که یک پروژه تحت وب می تواند داشته باشد انتخاب یک زبان مناسب بسیار حائز اهمیت است. اگر بخواهیم راجب یکی از زبان های برنامه نویسی صحبت کنیم که در مدت زمان خیلی کمی به جایگاه مناسبی در برنامه نویسی تحت وب رسیده، آن زبان پایتون است.
انتخاب زبان برنامه نویسی در یک پروژه به فاکتور های زیادی بستگی دارد، پایتون که به عنوان یک زبان برنامه نویسی شی گرا بر مبحث Rapid Action Development متمرکز شده، استارت آپ ها و شرکت های بزرگی را در سر تا سر دنیا متقاعد ساخته تا پایتون را به عنوان زبان اول خود، انتخاب کنند.
توسعه دهندگان زیادی به بررسی مزایای زبان پایتون پرداخته اند و استفاده از پایتون را در پروژه های تحت وب تایید می کنند و اذعان می کنند پایتون به سرعت خود را با سایر تکنولوژی ها سازگار می سازد.
پایتون چیست ؟
پایتون اولین بار در سال 1991 توسط Guido van Rossum ساخته شد. فلسفه آن خوانایی کد آسان آن است، سادگی و خوانایی پایتون آن را به عنوان محبوب ترین زبان برنامه نویسی در سال 2021 تبدیل کرده است.
پایتون یک زبان ساده اما قدرتمند است که به راحتی بر روی محبوب ترین سیستم عامل ها (ویندوز، لینوکس و مک) اجرا می شود. این زبان می تواند با انواع سبک های برنامه نویسی (عملکردی، امری، یا شی گرا) مطابقت داشته باشد، به این معنی که توسعه دهندگان می توانند از سبکی استفاده کنند که به بهترین وجه برای پروژه شان مناسب است.
پایتون را می توان نه تنها برای طراحی سایت بلکه در بسیاری از زمینه های مختلف (هوش مصنوعی، دیپ لرنینگ و اینترنت اشیا) و در بسیاری از صنایع مختلف مانند آژانس های مسافرتی، مراقبت های بهداشتی، حمل و نقل و امور مالی استفاده کرد.
بسیاری از شرکتهای نرمافزاری در سطح جهانی (مانند گوگل، اینتل، مایکروسافت، دراپ باکس، اینستاگرام، فیسبوک و اسپاتیفای) از زبان برنامه نویسی پایتون استفاده می کنند. انتخاب های این شرکت ها سطح اول همیشه تاثیر گذار و حاوی معنای خاصی می باشد.
طراحی سایت با پایتون – Web Development
در ابتدا بیایید به این سوال پاسخ دهیم؛ توسعه وب چیست؟ اگرچه ممکن است تعریف آن سخت به نظر برسد، توسعه وب را می توان راهی برای ایجاد، ساخت و نگهداری وب سایت ها دانست. به طور معمول، توسعه وب شامل یک بخش فرانت اند (هر چیزی که با کاربر در تعامل است) و یک بخش بک اند (پنهان از کاربر معمولی) که شامل تمام منطق تجاری نرم افزار تحت وب است، که با یک پایگاه داده تعامل دارد.
پایتون در طراحی سایت به عنوان یک زبان برنامه نویسی برای بخش بک اند استفاده می شود و اغلب با فریم ورک های جاوا اسکریپت برای بخش فرانت اند ترکیب می شود تا یک وبسایت کامل شکل بگیرد.
به مبحث اصلی خود برگردیم؛ دلیل استفاده از پایتون در توسعه وب ساده است: پایتون یک زبان برنامه نویسی سازگار، همه کاره و بسیار کارآمد است که قابلیت پویا سازی را ارائه می دهد. پایتون به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا برنامه های کاربردی علمی، برنامه های کاربردی سیستمی با گرافیک، بازی ها، ابزارهای خط فرمان، برنامه های کاربردی وب و بسیاری از موارد دیگر ایجاد کنند. در واقع پایتون در سالهای گذشته به عنوان «محبوبترین زبان برنامهنویسی» در نظر گرفته شده است. در تصویر زیر نتیجه تحقیقات سال 2021 درباره محبوب ترین زبان های برنامه نویسی را میبینیم.
یکی دیگر از دلایل مهم طراحی سایت با پایتون این است که می توان از آن به صورت رایگان استفاده کرد. پایتون به عنوان یک زبان متن باز شناخته می شود که با مجموعه وسیعی از کتابخانه ها کار می کند، تمام اطلاعات مورد نیاز در اینترنت موجود است، در نتیجه شما هیچ محدودیتی برای استفاده از پایتون در پروژه تان نخواهید داشت.
مزایای استفاده از پایتون برای توسعه وب
چندین عامل وجود دارد که طراحی سایت با پایتون ساده می کند:
یادگیری آسان : سادگی نوشتار پایتون به شما این امکان را می دهد که به سادگی در پروژه های پیچیده مسائل را حل کنید و اطمینان حاصل کنید که ارتباط بین توسعه دهندگانی که روی همان پروژه کار می کنند بسیار ساده تر و کارآمد تر است. در واقع، زبانی که یادگیری آن آسان باشد باعث می شود که توسعه دهندگان تازه کار یا توسعه دهندگانی که هیچ تجربه ای در زمینه پایتون ندارند، زبان را یاد بگیرند و سریعتر به تیم توسعه ملحق شوند.
خوانایی خوب : زبان پایتون بسیار شبیه به زبان انسان است و تاکید ما بر خوانایی خوب به این معنی است که توسعه دهندگان آن می توانند کد قابل فهم بنویسند.
وظایف پیچیده در بکاند : پایتون یک زبان برنامهنویسی پیشرفته است که به شما این امکان میدهد کارهای پیچیدهای را در بکاند انجام دهید، از جمله هوش مصنوعی، علم داده و همچنین هر کار دیگری در سایر زبانهای برنامهنویسی می توان انجام داد.
محبوبیت بالا در بین توسعه دهندگان وب : معمولاً این ویژگی را می توان به عنوان شاخصی از مناسب بودن/خوبی یک زبان عنوان کرد، اما این یک مزیت برای اشکال زدایی برنامه ما نیز هست. اگر با برخی از باگ ها دست و پنجه نرم می کنید یا دقیقاً نمی دانید چگونه یک ویژگی جدید را پیاده سازی کنید، احتمالاً شخصی در اینترنت وجود دارد که قبلاً همین مشکل را داشته است و یافتن راه حل تنها نیاز به چند کلیک دارد.
طیف گسترده ای از کتابخانه ها : تعداد زیادی کتابخانه پایتون وجود دارد که می توانید از آنها برای تسریع توسعه برنامه خود استفاده کنید. این کتابخانهها بستههایی از کدهای از پیش نوشته شده هستند که در دسترس همه هستند، بنابراین لازم نیست چرخ را دوباره اختراع کنید. برخی از کتابخانه ها Numpy، scitLearn برای تجزیه و تحلیل داده ها و الگوریتم های ریاضی، و x برای SQLqueries قابل استفاده هستند.
فریم ورک های خوب : برخی از محبوب ترین فریم ورک های طراحی سایت با پایتون عبارتند از جنگو، فلاسک، پیرامید، Web2Py و Turbogears. این فریم ورک ها شبیه جعبههای ابزاری هستند که به شما کمک میکنند تا سرعت توسعه یک برنامه وب را افزایش دهید. آنها حاوی بسته ها و ماژول هایی با کد استاندارد برای کمک به شما در چندین حوزه کاربردی (مسیریابی URL، دسترسی به پایگاه داده، درخواست های HTTP و پاسخ ها) هستند.
در ادامه، دو فریمورک محبوب طراحی سایت با پایتون یعنی جنگو و فلاسک را معرفی و مورد بحث قرار خواهیم داد.
جنگو (Django) چیست ؟
جنگو یک فریم ورک طراحی سایت با پایتون برای ساخت وبسایت های پیچیده و مقیاسپذیر است و ممکن است دلیل افزایش محبوبیت پایتون در سالهای گذشته باشد. جنگو از معماری model-view-template (MVT) استفاده می کند، الگویی که بر اساس مجموعه ای از بهترین روش ها برای سازماندهی کد شما طراحی شده است.
Model : مدل چیزی است که برنامه شما را به پایگاه داده متصل می کند. به طور معمول یک مدل یک جدول را در پایگاه داده نشان می دهد و تعریف می کند که برنامه شما چگونه به پایگاه داده دسترسی پیدا می کند. این کار ایجاد، حذف یا به روز رسانی ورودی های جداول را ساده می کند.
View : ویو رابط کاربری بین نرم افزار شما و کربر است. ویو از فایل های HTML، CSS و جاوا اسکریپت تشکیل شده است.
Template : یک فایل ساختار HTML استاتیک با سینتکسی خاص است که محتوای درج شده را توصیف می کند.
عملکردهای استاندارد برای ساخت برنامههای وب باید با چارچوبها همراه باشد. بنابراین، تنها با نصب جنگو بر روی دستگاه، به شما این امکان را می دهد که به: سیستم احراز هویت کاربر; مسیریابی URL؛ Object Relational-Mapper (ORM) دسترسی داشته باشید این موارد باعث میشود که راهاندازی اولیه برنامه بسیار سریع باشد و در صورت نیاز به ابزارهای اضافی، بیش از 4000 بسته دانلودی در دسترس است که میتوان با توجه به نیاز پروژهتان از آنها استفاده کنید.
علاوه بر این، جنگو مستندات بسیار دقیقی دارد. بسیاری از آموزش های کاربردی مفید به راحتی در اینترنت در دسترس هستند. مهارت در جنگو باعث می شود که توسعه برنامه های تحت وب، سریع و تمیز باشد. در طول سالها، بسیاری از وبسایتهای محبوب با استفاده از جنگو ساخته شدند به عنوان مثال : Spotify، Instagram و Youtube
فلسک (Flask) چیست ؟
آرمین روناچر در سال 2010 فلاسک را به عنوان یک فریم ورک پایتون که به طور گسترده به عنوان جایگزین جنگو برای توسعه وب شناخته می شد را توسعه داد. خالق Flask که جدیدتر از جنگو بود، از جامعه توسعه وب پایتون برای پایه گذاری دانش خود در هنگام ساخت این چارچوب جدید استفاده کرد.
پس از موفقیت اولیه Flask، سازنده آن “پروژه های پالت” را ایجاد کرد؛ مجموعه ای از کتابخانه ها برای کمک به توسعه دهندگان وب. حتی اگر جنگو و فلاسک اهداف توسعه یکسانی داشته باشند اما فلسفه بسیار متفاوتی دارند.
Flask فقط با دو جزء اصلی ارائه می شود: موتور قالب Jinja 2 (برای کمک به ساخت الگوهای HTML) و Werkzeug ابزاری که برای مسیریابی HTTP استفاده می شود. به دلیل سادگی، Flask به عنوان یک میکروفریمورک در شناخته می شود که شما را مجبور به کار با مجموعه بزرگی از ابزارهای از پیش تعریف شده مانند جنگو نمی کند. در عوض، Flask با حداقل ها ارائه می شود و توسعه دهنده را برای تصمیم گیری درباره ابزارهایی که باید استفاده شود، آزاد می گذارد. به همین دلیل، Flask یک چارچوب پایتونیک تر از جنگو شناخته می شود.
رویکرد مینیمالیستی Flask نشان دهنده این است که برنامه ها را می توان با حداقل کد توسعه داد و هنگامی که توسط توسعه دهندگان با تجربه مدیریت می شود،می تواند برنامه های کاربردی بسیار ساده ای تولید کند (از لحاظ کد). با این حال، انعطافپذیری فریم ورک و ابزارهای موجود، به شما این اجازه را میدهد تا با تغییر یا تکامل نیازمندی ها، پروژه خود را گسترش دهید.
نتیجه گیری : طراحی سایت با پایتون
پایتون یک زبان برنامه نویسی شگفت انگیز است که سال هاست توسط توسعه دهندگان مورد استفاده قرار می گیرد. سینتکس ساده، آن را به عنوان یک زبان محبوب برای مبتدیان تبدیل کرده، با این حال به اندازه کافی قدرتمند است که پشت برخی از محبوب ترین وب سایت های دنیا قرار گیرد.
محبوب ترین فریمورک های پایتون (جنگو و فلسک) ویژگی های خود را دارند و می توانید از هر یک از آنها برای ساخت سایت خود استفاده کنید. با این حال، اگر توسعهدهندهای با تجربه کم هستید، توصیه میکنیم برای طراحی سایت با پایتون، جنگو را که قابلیت های توسعه وب آسانتر و سریعتری ارائه میدهد، انتخاب کنید.
یک ضرب المثل رایج در جامعه پایتون وجود دارد : “دزدان دریایی از Flask استفاده می کنند، نیروی دریایی از جنگو استفاده می کند.”