تفاوت UI و UX چیست؟ معنی UI و UX چیست؟ امروز در این مقاله، می خواهیم به تفاوت ببین UI و UX و معنی و مفهوم این دو اصطلاح بپردازیم. به طور خلاصه، UI به مجموعه ای از صفحات، اسکرین ها و المان های بصری مانند دکمه ها و آیکون ها و… گفته می شود که باعث می شود کاربر توسط آن ها محصولات یا خدمات یک سایت را مشاهده کرده و اقدامات مورد نظر را انجام دهد. UX نیز به تجربیات درونی کاربر گفته می شود که هنگام کار کردن و تعامل با سایت، به دست می آورد.
اشتباهات رایجی در تعریف و تفاوت UI و UX بین مردم وجود دارد. اگر در مورد تعریف این اصطلاحات، یا تفاوت بین آن ها، سوالاتی در ذهن شما وجود دارد، به ادامه این مطلب توجه کنید!
UI چیست؟
اصطلاح UI مخفف کلمه user interface، به معنای رابط کاربری است. به زبان ساده، هرچیزی که کاربر، برای استفاده از یک محصول، یک سرویس یا هرچیز دیگری در سایت با آن در ارتباط و تعامل باشد، رابط کاربری یا UI نام دارد. هرچیزی مانند صفحات، رنگ ها، نورها و حتی صداها، دکمه ها و… می تواند به عنوان یک رابط کاربری محسوب شود.
در سال های بسیار دور، روز هایی که کامپیوتر تازه اختراع شده بود، کاربر باید با زبان برنامه نویسی آشنا می شد تا بتواند با آن کار کند. به عبارت دیگر، هیچ رابط گرافیکی وجود نداشت. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و برنامه نویسی و طراحی سایت، اصطلاح رابط کاربری یا UI معنا و مفهوم خاص خود را به خود گرفته است.
سوال تفاوت UI و UX چیست نیز امروزه، برای بسیاری از کاربران اینترنت به وجود آمده است که در این مقاله به طور کامل به تفاوت UI و UX خواهیم پرداخت. اما قبل از آن، معنی UX را نیز باید یاد بگیرید:
UX چیست؟
اصطلاح UX مخفف کلمه user experience به معنای تجربه کاربری است. تجربه کاربری یا UX در نتیجه اقدامات و بهبود هایی که برای ایجاد UI انجام می شود، معنا پیدا می کند. تجربه کاربری در تعامل با هر کدام از رابط های کاربری موجود در سایت، چه تجربه خوب، چه بد و چه خنثی، اتفاق خواهد افتاد!
برای این که مفهوم UX را بهتر درک کنید، به تصویر زیر توجه کنید! تمام المان هایی که با اصطلاح تجربه کاربری درگیر هستند، نشان داده شده:

تفاوت UI و UX چیست؟
اگر بخواهیم به زبان ساده و روان، تفاوت بین UI و UX را بگوییم، UI به مجموعه عناصر و المان هایی گفته می شود که که به کاربران، این اماکان را می دهند تا با محصولات یا خدمات یک وبسایت، تعامل برقرار کنند. در حالی که UX احساسی است که کاربر، در تعامل با آن محصول یا سرویس تجربه می کند.
بیایید با یک مثال جذاب، این تفاوت UI و UX را تکمیل کنیم:
تصور کنید که شما یک معمار هستید! آن گاه، UX فونداسیون و بیس طراحی ساختمان شما خواهد بود؛ در حالی که UI طراحی بصری، رنگ آمیزی و مبلمان ساختمان است.
بیس و پایه ساختمان سازی شما (UX) شامل قرارگیری دیوار ها، درب ها و پله ها در مکان مناسب است تا دسترسی اتاق ها و فضا های مربوطه به راحتی توسط این المان ها صورت گیرد. شما باید به این فکر کنید که چطور کاربر، به راحت ترین و بهترین شکل ممکن، از یک فضا، به یک فضای دیگر می رود.
حال که اسکلت اولیه ساختمان به درستی طراحی شد، حالا طراح دکوراسیون داخلی (UI) وارد عمل می شود تا یک مبلمان زیبا و جذاب طراحی کرده، برای رنگ دیوار ها، قاب عکس ها، مجسمه ها، چیدمان آشپزخانه به طوری که لوازم ضروری دم دست بوده و همه چیز به راحتی قابل دسترس باشد و دیگر المان های داخلی ساختمان تصمیم گیری کند تا کسی که وارد آن فضا می شود، بتواند به بهترین شکل ممکن از آن فضا استفاده کند.
این یک مثال زیبا و جذاب برای تعریف تفاوت UI و UX بود تا درک کنید که یک UI کار، چطور با یک UX کار تعامل و همکاری داشته و در نتیجه این همکاری، منجر به طراحی و عرضه یک محصول می شوند!
وظیفه طراح UI چیست؟
وظایف یو آی کار، بعد از تمام شدن کار یو ایکس کار شروع می شود. در مراحل اولیه، طراح UI طرح های بصری و گرافیکی را به قالب های ساخته شده اضافه می کند تا از نظر بصری جذاب شده و همچنین، در دستگاه های مختلف به خوبی به نمایش دربیاید. به عبارت دیگر، وظیفه ریسپانسیو صفحه ساخته شده توسط طراح UX و رنگ پردازی و زیبا سازی آن، به عهده طراح UI خواهد بود.
تفاوت UI و UX: ظاهر و احساس به دست آمده از محصول
تعدادی اقداماتی که توسط طراح UI انجام می شوند، در ادامه مطلب آمده:
- تحقیقات در زمینه طراحی: تحقیقات در زمینه طراحی، اطلاعات مفیدی در مورد کاربران، رقبا و آخرین طرح ها و قالب های مورد استفاده و پربازدید به طراح این قسمت خواهد داد. این قسمت برای درک بهتر نیاز ها و سلیقه کاربر و ایجاد یک فضای مناسب برای او، بسیار مهم اس.
- طراحی بصری: طراح رابط کاربری یا به اصطلاح UI کار، مسئول طراحی و چیدمان تمامی محصولات و عناصر بصری مانند رنگ ها، فونت ها، آیکون ها، دکمه ها و… است.
- برندسازی و توسعه گرافیکی: طراحی UI به طور کلی ب موقعیت برند مشخص می شود. وظیفه یو آی کار، این است که تعادلی بین قابل استفاده بودن و راحتی کار با المان های سایت و محتوا و تبلیغات برندسازی تیم بازاریابی برقرار کند که این، یک تفاوت UI و UX محسوب می شود.
- طراحی سیستم ها: برای اطمینان از سازگاری برند با محصول، یو آی کار، به طراحی راهنما ها، جدول ها، الگو ها و عناصری که نشان دهنده ظاهر قسمت های مختلف است، می پردازد.

طراحی ریسپانسیو و راحتی در تعامل و ارتباط با عناصر
- طراحی ریسپانسیو: طراحی رابط کاربری، می بایست با تمامی سایز های صفحات، دستگاه های مختلف و انواع پلتفرم ها سازگار باشد که این از وظایف طراح UI است.
- تاثیر گذاری المان ها: طراح رابط کاربری می تواند از انیمیشن ها، ترنزیشن ها و انواع دیگری از افکت های تاثیرگذار بصری برای طراحی یک رابط کاربری جذاب و تاثیرگذار استفاده کنند.
- نمونه سازی اولیه: UI کار، برای بررسی این که یک صفحه یا محصول، چگونه عمل می کند، چه تاثیری دارد و میزان جذابیت این موارد، نمونه های بصری تولید کرده تا به تیم و مشتریان خود نشان دهند و در مورد دیزان آن تصمیم گیری کنند.
وظیفه طراح UX چیست؟
تا اینجای کار، تفاوت بین UI و UX را درک کرده ایم. حالا می خواهیم کار هایی که یک UX کار انجام می دهد را بررسی کنیم. به طور کلی، طراحی UX، تجربه ای است که یک کاربر از ابتدا تا انتها از محصول یا خدمات شما به دست می آورد. UX کار باید این سوال را از خود بپرسد: “چگونه می توانم به کاربران کمک کنم تا به ساده ترین و بدون سختی و پیچیدگی خاصی، او را به هدف و نیازهایش برسانم” و به این سوال پاسخ دهد.
تحقیق و چیدن استراتژی
- نقشه: در ابتدای طراحی UX، یو ایکس کار باید یک استراتژی و نقشه کلی بریزد تا مطمعن شود تمامی عوامل پروژه، برای رسیدن به اهداف مشترک، به درستی و هماهنگ با یکدیگر کار می کنند.
- تحقیقات کاربری: در حالی که لغت طراحی، به نظر اکثر افراد، یک عامل بصری به نظر می آید، وظیفه یک طراحی UX، ایده پردازی و ارائه راهکار و استراتژی برای حل مشکل است که این کار، بر پایه تحقیق و بررسی امکان پذیر است!
- معماری اطلاعات: معماری اطلاعات یا (IA) روی سازماندهی محتوا، اپلیکیشن و محصولات یک وبسایت تمرکز دارد. هدف این است که کاربر به اطلاعات مورد نیازش رسیده و نیاز های او رفع شود.
تفاوت UI و UX: ترسیم نمای کلی و فلو چارت
- ترسیم فلو چارت کاربری: طراحی تجربه کاربری، شامل فرایند صحبت کردن با کاربر برای مشخص کردن نیاز های او، سپس ترسیم بهترین تجربه کاربری برای برآورده کردن نیاز های او است. همچنین UX کار می تواند خود را جای کاربر گذاشته و از لحظه ورود به سایت یا یک صفحه خاص، یک چارت ترسیم کند که از این صفحه به کدام صفحه می روم، چه اقداماتی قرار است انجام دهم، روی کدام دکمه می زنم در نهایت خروجی این فرایند چیست؟
- ترسیم نمای کلی: طرح کلی یا وایر فریم، مانند اسکلت و استخوانبندی یک رابط است. طرحی که هم می تواند به صورت نرم افزاری، هم به صورت دستی روی تخته وایتبرد یا کاغذ ترسیم شود تا یک تجربه کاربری را بتوان به صورت بصری مشاهده کرد و برای آن راهکار ارائه داد. تفاوت UI و UX در این قسمت نیز قابل درک است.
- آزمایش: بهترین راه برای اینکه طراح یو ایکس، بداند که کارش را درست انجام داده یا نه، این است که تمامی کار های انجام شده را با یک نمونه اولیه و تست، روی کاربران آزمایش کند. با این کار، دیتای مفید زیادی از کاربران دریافت می شود که می توان از آن ها، در پیشبرد، بهبود یا اصلاح مسیر طی شده در طراحی UX استفاده کرد.
- آنالیز و تجزیه تحلیل: در این مرحله، UX کار، با مدیران محصولات و تیم تحقیق و توسعه، همکاری مستقیم می کند تا از نتایج بدست آمده از آزمایش و تست مرحله قبل، مراحل بعدی را طراحی کند.

تفاوت UI و UX و اهمیت طراحی UI و UX
ترکیب UX و UI تجربه کلی شما از یک محصول را شکل می دهد. اگر دو محصول متفاوت قابل مقایسه را در نظر بگیریم، طراحی UX و UI آن ها، نشان دهنده نتایج نهایی خروجی این دو محصول خواهد بود. اگر یکی از آن ها از طراحی UX و UI خوبی برخوردار باشد، قطعا بیشتر کاربران به سمت آن محصول خواهند رفت؛ چرا که تجربه نهایی برای آن ها مهم است.
نتیجه گیری
در این مقاله به تفاوت UI و UX پرداختیم، همچنین وظایف طراحان UI و UX را تحلیل و بررسی کردیم و از اهمیت طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری نیز گفتیم. اگر می خواهید برای وبسایت خود، یک طراحی بی نظیر و حرفه ای UI و UX داشته باشید، شرکت طراحی سایت لومینا، آماده ارائه تمامی خدمات طراحی سایت در کرج و حتی سراسر ایران است! می توانید با ما تماس بگیرید و در زمینه طراحی سایت و طراحی UI و UX رایگان مشاوره دریافت کنید!